Små gode tips til kost og træning!

Jul, druk og fest – hvad gør alkohol ved din træning?

Hej igen allesammen, og glædelig december! Det er en herlig årstid, hvor man bare skal hygge sig og have det sjovt. Der er en del julefrokoster, en del fester og så er der JULEAFTEN! Her kommer der nok en del alkohol indenbords, og bevares, det skal der også være plads til! MEN! det jo ikke kun i julen der bliver drukket som død og helvede. nææææ, det er jo sådan set året rundt for nogle. Personligt går der længe imellem mine byture. I år har jeg skruet rigtig kraftigt ned på druk og byture, da jeg fandt ud af hvad det gjorde ved min krop og min vægt – ups ups ups!

Det er ikke så kompliceret: Alkohol nedbrydes i kroppen til energi, og et gram ren alkohol er ca. 7 kcal. Det er næsten ligeså højt energiindhold som fedt (9 kcal pr. g) – og meget mere end protein og kulhydrat (4 kcal pr. g). Så det siger næsten sig selv, at hvis man går op i sit kalorieforbrug, skal man tænke sig om før man drikker løs.

Et eksempel kunne være: Du er til julefrokost, og lader dig (modvilligt selvfølgelig 😉 ) overtale til 2 glas kryddersnaps (185 kcal) til sildebordet. Over nogle timer i festligt lag får du præsteret at nedlægge 3 flasker gyldent juleøl (617 kcal) – så ender du på lige over 800 kalorier. Det svarer sådan ca. til 70 minutters træning på et cykelhold, en løbetur på 13-14 km – eller ca. 6 timers bowling. Og så er du ikke engang begyndt at forbrænde flæskesteg og brunede kartofler endnu, kun drikkevarer. Man skal ikke have den store lommeregner frem for at se at kalorieregnskabet hurtigt kan løbe løbsk når der drikkes alkohol.

Det er ikke bare kaloriemængden man skal passe på, når julebryggen gives fri. Den allerstørste skade, alkohol kan gøre på din træning, har nemlig ingenting med kalorier og promiller at gøre: Det er at sabotere din motivation. Med en god træningsrutine gør et par kryddersnaps for meget måske ingenting i sig selv – men lidt for meget alkohol kan få dig til at køre sur i vintertræningen, og ødelægge meget af det, du har bygget op.

Pas for det første på “metaltræthed”: Alkohol sætter kroppen på hårdt udrensningsarbejde, og det betyder mindre fysisk og mental energi til at hoppe i træningstøjet. Det er så nemt at springe træningen over efter den første våde julefrokost – og pludselig er det nytårsaften, og posen med træningstøj står stadig hvor den stod 1. december.
Vær for det andet opmærksom på ”træningscrashes”. Tømmermænd, eller bare lidt for meget alkohol, giver dårlig søvnkvalitet og mindre styrke, balance og energi. Det giver dårlige træningsbetingelser – du crasher simpelthen. Og en dårlig træningsdag bliver hurtigt til en “god” dårlig undskyldning for at springe over… resten af vinteren, måske. 🙂

Hvad betyder alkoholen for din træning, hvis du faktisk kommer af sted til centeret? Det kan godt være en ordentlig brandert får en til at føle sig stor og stærk så længe det varer, men faktisk nedsættes mængden af testosteron i kroppen betydeligt i op til et døgn, hvis man indtager større alkoholmængder. Det betyder længere restitutionstid efter træning – og mindre muskelvækst. Til gengæld øges produktionen af et andet hormon, kortisol, der også kaldes “stresshormonet”. Det virker stik modsat testosteron – det nedbryder nemlig muskelmasse. Så altså: mere alkohol betyder mindre muskelvækst, mere muskelnedbrydning og dårligere restitution. Ikke ligefrem den bedste træningskombination.

Derudover så er fornemmelsen for mængde og mæthed er mindre for alle slags drikkevarer end for fast føde, men alkohol er særligt slem. Ikke nok med at det er kalorier der ikke mætter, det ser ligefrem ud til at øge appetitten, så man simpelthen spiser mere mad oveni. Kombineret med at alkohol påvirker dømmekraft og selvkontrol, så kan det betyde at du både spiser mere – men også mere usund mad end du ville have gjort hvis du var helt appelsinfri. Hvis man lige tænker sig om, så er det jo faktisk rigtigt – jeg ved i hvertfald med mig selv, jeg er PISSE sulten hver gang jeg kommer hjem fra byen og dagene efter. Øv øv! 🙁

Men forhelvede.. man er kun ung en gang, og der skal være plads til at vælte rundt, være hammer fuld og bare nyde livet – selvom det ikke er så sjovt dagen efter! Ingen siger man skal skære helt væk på alkoholen, men man kan godt skære lidt ned på det, og stadig have det sjovt. DERUDOVER!!!!! så hvis man ikke har drukket i laaaaang tid, så bliver man hurtigere fuld, det gør jeg i hvertfald. Men vil helt klart anbefale at holde igen med alt alkoholen og så få styr på sin vægt, hvis man som jeg, har har/haft vægtproblemer og gerne vil gøre noget ved det!

GLÆDELIG JUL ALLESAMMEN!!! 😀 
412897-julemand-vil-ikke-vre-tyk--SANTA1

2

  • Ida B

    HAHHAHAHA!!!
    Du giver mig dårlig samvittighed!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      Well.. har fortalt dig en gang før hvor meget det smadre. 😀

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små gode tips til kost og træning!